top of page
De geschiedenis van Kwalaak & het ontstaan van de Bennewed

Kwalaak is een wijk die de laatste decennia een sterke evolutie heeft doorgemaakt. De oudste inwoners herinneren zich Kwalaak nog als één onverharde straat (de huidige Sint-Leonardusstraat waarin slechts een tiwintigtal woningen (hoofdzakelijk boerderijen) lagen en met tamelijk centraal een kapel ,gewijd aan de Heilige Leonardus. Die kapel is bij de aanleg van de huidige Sint-Leonardusstraat en de Weg naar Zwartberg moeten wijken en wat later vervangen door de huidige kapel. De wijk telt momenteel meer dan 220 brievenbussen.

Sinds 1940 wordt er gevoetbald onder de naam "Vigor Kwalaak" en sinds 1975 is de wijkwerking feitelijk actief. Hierbij een overzicht van de belangrijkste historische data

Na heel wat wikken en wegen heeft het bestuur voor de naam “de Bennewed” gekozen, maar velen zullen zich afvragen vanwaar deze naam komt?

Kwalaak, of ook wel "Koalik" in het dialect genoemd. De naam bestaat uit twee delen kwa en laak. Maar van waar komt dit precies? 

In Kwalaak staat als sinds 1952 een kapel. Maar daarvoor stond er een andere kapel in Kwalaak. Veel inwoners van Kwalaak hebben die echter nooit gezien. 

Een bedevaartsoord dankt zijn bekendheid dikwijls aan het bezit van een reliek van de vereerde heilige. In Kwalaak is dat niet anders. 

Please reload

bottom of page